PLAUKŲ LIGOS, SLINKIMAS

Ligos apibūdinimas

Plikimas – tai nenormalus dalies ar visų plaukų iškritimas.

Ligos pažeidžiamas organas ar kūno dalis

Plaukuotoji galvos dalis, antakiai, blakstienos, pažastų ar gaktos sritys, kūno gyvaplaukiai.
Plaukų netekimas neigiamai veikia organizmą, nes jie atlieka svarbias funkcijas: saugo odą nuo mechaninių, terminių pažeidimų, jonizuojančio spinduliavimo, padeda išsiskirti prakaitui, atlieka lytėjimo, estetinę funkciją. Plaukų kiekis, spalva, tekstūra lemia mūsų išvaizdą, todėl jų netekimas gali skatinti gilius psichologinius išgyvenimus (nepilnavertiškumo, nepasitikėjimo savimi jausmą, depresiją).

Ligos dažniausiai pažeidžiami asmenys

Pažeidimo pobūdis dažnai priklauso nuo lyties, amžiaus, sveikatos būklės, paveldėjimo, vartojamų vaistų.

Ligos priežastys ir rizikos veiksniai

Pagal priežastis plikimas gali būti:

  • androgeninis (dėl paveldėto polinkio, nes sutrinka odoje esančių vyriškų hormonų, dalyvaujančių plaukų augimo cikle, apukaita. Dėl to plaukas sunaikinamas.židininis arba lizdinis (priežastis nėra pilnai aiški, manoma, kad gali vystytis dėl autoimuninio plauko folikulo pažeidimo, bet pasitaiko sergant ir kai kuriomis ligomis),
  • difuzinis (atsiranda po gimdymo, infekcinių ligų, didelio karščiavimo, operacijų, laikantis nesubalansuotos dietos, greitai netenkant svorio, trūkstant geležies, cinko, sergant skydliaukės ligomis, vėžiu, tuberkulioze, sifiliu, vartojant kai kuriuos vaistus),
  • randinis (kai dėl traumų, dėl plauko folikulo susirgimų, sergant kai kuriomis jungiamojo audinio ligomis, pvz., raudonąja vilklige, sklerodermija)
  • įgimti plaukų augimo sutrikimai.

Ligos simptomai ir požymiai

Androgeninis vyrų plikimas iš pradžių pasireiškia padidėjusiu plaukų slinkimu šukuojantis, vėliau viršugalvio, kaktos ir smilkinių sričių praretėjimu. Moterims stebimas bendras plaukų retėjimas viršugalvio ar visame galvos plote. Dažniausiai vyrai pradeda plikti brandos amžiuje, moterys – rečiau ir po 60 metų amžiaus..

Ligos Židininis plikimas, kai staiga išplinka galvos plaukai lopais, pasitaiko bet kuriame amžiuje, tiek vyrams, ir moterims, neretai iki lytinio brendimo. retais atvejais staiga nuslenka didžioji galvos plaukų dalis ar net visi, antakiai, blakstienos, kitų sričių plaukai..

Esant difuziniam plikimui, plaukai tolygiai išretėja.

Gydytojas ligą diagnozuoja apžiūrėjęs plaukuotąją galvos dalį. Priežasčiai išsiaiškinti atliekami įvairūs tyrimai gretutinėms ligoms nustatyti bei daromas plaukų trichografinis ištyrimas (žiūrint mikroskopu nustatoma plaukų raidos fazė, šaknies ar stiebo patologiniai pakitimai).

Ligos gydymas

Svarbu kuo anksčiau, tik pasirodžius pirmiesiems plikimo požymiams, nustatyti diagnozę, todėl reikėtų kreiptis į gydytoją specialistą. Patiems nereikėtų imtis gydymosi vaistais, nes plikimo gydymo būdai skirtingi ir ne visada duodantys efektą. ,
Prevencija
Gydyti gretutines ligas, sveikai gyventi, maitintis subalansuota mityba, normalus darbo ir poilsio režimas, sveika gyvensena,gretutinių ligų gydymas.

Ligos esmė

  1. Padidėjęs galvos plaukų slinkimas.
  2. Viršugalvio, kaktos ir smilkinių sričių praretėjimas.
  3. Tolygus plaukų retėjimas visame galvos plote.
  4. Pliki plaukuotosios galvos dalies plotai, linkę didėti ir susilieti

Plikimas, plaukų slinkimas – tai reiškinys, kai sutrinka plaukų atsinaujinimas dėl per didelio plaukų slinkimo ar pablogėjusio jų ataugimo, ar abiejų priežasčių kartu.

SIMPTOMAI

  • Plaukų retėjimas
  • Galvos odos sausumas
  • Plaukų slinkimas
  • Ploni, neblizgūs plaukai
  • Sausi plaukai
  • Viso kūno plaukų slinkimas

PRIEŽASTYS

Plikimo priežasčių yra daug. Skiriamos dvi pagrindinės jų grupės – randinis ir nerandinis plikimas. Randinio plikimo metu nuplikusioje vietoje susiformuoja randinis audinys, kuriame nėra plaukų folikulų, prakaito ir riebalų liaukų. Ši plikimo rūšis būna dėl nudegimų rūgštimis ar šarmais, terminio pažeidimo, sergant sisteminėmis jungiamojo audinio ligomis (sklerodermija, raudonąja vilklige, dermatomiozitu), infekcinėmis odos ligomis (karbunkulais, furunkulais). Nerandinės nuplikimo priežastys yra šios: androgeninis (vyriškų lytinių hormonų sukeltas) vyrų ir moterų plikimas, lizdinis plikimas, grybelio infekcijos ir vaistų (kontraceptikų, beta blokatorių, cimetidino) sukeltas plaukų slinkimas. Kartais plinkama ir dėl retesnių priežasčių: vidaus ligų (ypač sergant endokrininėmis ligomis), plauko struktūros anomalijų, trichotilomanijos (liguistas potraukis pešioti plaukus) ir paveldimų ligų.

LIGOS EIGA

Normaliai kasdien netenkama 35-100 plaukų, o plaunant galvą ir daugiau. Tiek pat jų ir atauga. Kadangi plaukų slinkimo priežasčių yra daug, todėl būna ir skirtingų plaukų pakitimų. Dažniausiai pasitaiko androgeninis plikimas. Tai pagrindinė vyrų ir moterų plaukų retėjimo ir plonėjimo priežastis. Vyrų plaukai retėja ir plonėja pamažu. Šis plikimas gali prasidėti bet kuriame amžiuje. Dažniausiai – po lytinio brendimo. Pirmiausia pradeda retėti plaukai kaktos šonuose, vėliau prasideda viršugalvio srities plikimas ir pagaliau atsiranda plikė. Nustatyta, kad genetinis polinkis plikti tiesiogiai priklauso nuo testosterono poveikio plaukų folikulų ląstelėms. Moterims androgeninis plikimas paprastai pasireiškia kiek vėliau, apie 30-40 gyvenimo metus, ir stebimas bendras plaukų išretėjimas visame plote, tačiau labiausiai išryškėja viršugalvyje. Sergant miksedema (trūkstant skydliaukės hormonų) oda būna sausa, galvos plaukai suplonėja, neblizga. Gali nuplikti ir genitalijų, antakių sritys. Trūkstant maisto medžiagų plaukai tampa sausi, negyvybingi, šviesesni, lėčiau auga, praretėja. Tokių plaukų pakitimų atsiranda organizme trūkstant geležies, cinko, esant baltymų deficitui. Rečiau pasitaiko lizdinis plikimas. Manoma, kad nuplinkama dėl autoimuninio plauko folikulo pažeidimo. Plaukai išslenka sudarydami įvairaus dydžio plikus židinius, kurie linkę didėti ir susilieti į didesnius nuplikimo plotus. Kai kuriems žmonėms nuslenka viso kūno plaukai. Lizdinis plikimas dažnai būna sergant atopiniu dermatitu, astma, alerginiu rinitu. Dažnai sergantiems lizdiniu plikimu diagnozuojamos skydliaukės ligos. Ši liga nėra pavojinga, tačiau pacientai itin kenčia psichologiškai.

TYRIMAS

Plaukų pažeidimams diagnozuoti taikomos šios tyrimo metodikos:

  1. Bendra organizmo apžiūra ir būklės įvertinimas.
  2. Plaukų apžiūra.
  3. Trichograma – tyrimas, kai tiriamas plaukų tankumas, plauko ciklo formų santykis, plauko storis, augimo greitis, plaukų spalva ir t.t.
  4. Iškritusių plaukų skaičiavimas ir rinkimas.
  5. Mikroskopinis plauko struktūros pokyčių nustatymas.
  6. Grybelio ir kitų parazitų nustatymas ant plaukų.
  7. Odos biopsija ir histologinis tyrimas.
  8. Aiškinantis plaukų slinkimo priežastį rekomenduojama nustatyti geležies kiekį kraujyje, androgenų produkciją, atlikti skydliaukės funkcijos tyrimus.

MEDICININIS GYDYMAS

Gydymo metodai, stimuliuojantys plaukų augimą labai įvairūs, todėl visada reikėtų pagalvoti apie laukiamą naudą ir riziką. Dažnai (pvz., sergant lizdiniu plikimu) plaukai gali ataugti spontaniškai.

Vietiniam gydymui gali būti skiriama šių vaistų:

  1. Minoksidilis. Jį vartojant plaukai atauga apie 50 proc. moterų, vyrams šis vaistas ne toks efektyvus. Vartojamas 1-5 proc. kremas ar tepalas.
  2. Estradiolis. 0,025 proc. estradiolio tirpalas, vartojamas kas dvi dienas, saugus ir veiksmingas vaistas, mažinantis plaukų slinkimą moterims. Tačiau nustojus vartoti, plaukai gali vėl imti slinkti. Šio vaisto negalima vartoti moterims, sergančioms krūties vėžiu, kadangi jis skatina vėžinių ląstelių augimą.
  3. Kortikosteroidai. Užteptas kortikosteroidinis tepalas arba kremas dažnai pridengiamas vaškiniu popieriumi (okliuzinis tvarstis). Taip pat vietiškai gali būti vartojamas cinko sulfatas, ditranolis, UV spinduliai, PUVA, DPCP difenilciklopropenonas.

Geriami vaistai:

  1. Ciproterono acetatas. Tai antiandrogeninis preparatas, kuris labai efektyviai mažina plaukų slinkimą. Jis itin tinka moterims, kurias vargina spuogai. Ciproterono acetato yra kontraceptiniame preparate Diane.
  2. Vyrams skiriamas finosteridas, kuris yra 5 alfa reduktazės inhibitorius.

Visiems aukščiau minėtiems vaistams taip pat yra būdingas šalutinis poveikis, todėl dėl jų vartojimo reikia pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Esant labai išplitusiam procesui, kai nepadeda kitos gydymo priemonės, židininiam išplikimui gydyti, naudojamas ir geriamas gliukokortikoidas (prednizolonas). Šiuo metu tampa vis populiaresnis plaukų persodinimas. Kad persodinimas būtų sėkmingas reikia, kad nenuplikusioje odoje plaukai būtų pakankamai stori ir tankūs ir paėmus dalį jų persodinimui nebūtų žymu. Procedūrą galima atlikti, kol pacientas dar nėra visiškai nuplikęs

Kosmetologine Terapija:

  1. Galvos-kaklo masažas
  2. Darsonvalizacija
  3. Mezoterapija ( adatine ir neadatine)
  4. Kombinuota terapija
  5. Spec.papildai/ vitaminai ( silicis,asiūklis,biotinas,vitaminai A,B,D ir kitka)
  6. Mikroterapija

Androgeninis plikimas (androgeninė alopecija, vyriškasis plikimas)

Androgeninė alopecija – tai plikimas, atsirandantis dėl paveldėtos plaukų folikulų savybės neįprastai reaguoti į normalų kraujyje esančių vyriškų lytinių hormonų (androgenų) kiekį. Androgeninė alopecija yra dažniausia plikimo priežastis, ji lemia apie 95 proc. nuplikimo atvejų

Kas sukelia vyrų plikimą?

Kai kurių vyrų tam tikros galvos odos sritys yra itin jautrios vyriškiems lytiniams hormonams, cirkuliuojantiems kraujyje. Šie hormonai lemia, jog plaukų folikulai (iš kurių auga plaukai) susitraukia, ir iš jų nebauga nauji plaukai, todėl, seniesiems palaipsniui slenkant, ima ryškėti plikė. Paprastai plikti pradeda 20-30 metų amžiaus vyrai. Pirmas pasikeitimas paprastai yra plaukų retėjimas smilkiniuose, vėliau ima silpnėti plaukai viršugalvyje. Plaukų retėjimas kaktos šonuose pastebimas maždaug 90 proc. subrendusių vyrų, tačiau tolimesnis plikimas progresuoja tik apie 50 proc. vyrų.

Moterų plikimas

Moterys taip pat gali plikti, ypač jei plikimas yra dažnas reiškinys jų giminėje. Paprastai moterys plikti pradeda vėliau nei vyrai, ir plinka tik jų viršugalvis. Moterys beveik niekada visiškai nenuplinka

 

Nėra jokių produktų krepšelyje.

-15% nuolaida pirmam užsakymui
Prenumeruokite dabar, kad gautumėte nemokamą nuolaidos kupono kodą. Nepraleiskite progos!
    PRENUMERUOTI
    Ne, ačiū