APSAUGA NUO ŽALINGŲ SAULĖS SPINDULIŲ

saules_spinduliai

Deja, visuomenėje vis dar įprasta gražų ar net šokoladinį kūno įdegį sieti ne tik su patrauklia išvaizda, bet ir su gera sveikata. Bet ar tikrai taip yra? Įdegio grožis nusiplauna po kelių mėnesių, o negailestingai spindulių paveikta oda sensta, storėja ir raukšlėjasi. Veikiant  saulės spinduliams, keičiasi  kolageninės ir elastinės skaidulos, oda pradeda sausėti , praranda elastingumą, anksčiau pradeda atsirasti raukšlių, įvairių odos kraujagyslių pakitimų, suragėjimų, sutrinka pigmentacija. Aišku UV spinduliai provokuoja ir odos auglių atsiradimą. Didžiausias pavojus yra tas, kad neigiami odos pokyčiai vystosi nepastebimai ir nebeišnyksta. Tyrimai įrodė, kad net apie 80 proc. saulės sukeltų odos pažeidimų atsiranda iki 18 metų, o jų padariniai išryškėja po 20-ties ar net 30 – ties metų. Odos vėžys dažniau išsivysto tiems, kurie vaikystėje buvo nusvilę saulėje iki pūslių.
Ypač nerekomenduojama kaitintis saulėje vyresnio amžiaus žmonėms, nėščioms moterims, sergantiesiems lėtinėmis plaučių, kepenų, inkstų, onkologinėmis, širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis, taip pat esant ūminėms odos alergijoms ir pūlinei infekcijai.

Kada reikėtų pradėti naudoti apsauginius kremus nuo saulės? 

Jei nesergate odos ligomis, kurios padidina jautrumą saulės spinduliams, apsauga nuo saulės reikėtų pradėti rūpintis ankstyvą pavasarį ir tęsti iki rudens pradžios.

Sergant kai kuriomis odos ligomis, pvz., raudonaisiais spuogais, raudonąja vilklige, esant išsiplėtusiems veido odos kapiliarams, pigmentinėms dėmėms, gausiems ar pakitusiems apgamams, padidėjusiam jautrumui saulės spinduliams, kremus su apsauginiais nuo saulės filtrais reikėtų naudoti ištisus metus.

Kiek laiko galima būti saulėje išsitepus kremais? 

Apsaugos nuo saulės produktai gali turėti cheminius ir/ar fizinius UV filtrus, veikiančius kaip apsauginis skydas. Fiziniai filtrai UVA ir UVB spindulius atspindi, cheminiai absorbuoja.
Apsaugos nuo saulės faktorius SPF (angl. Sun protection factor) parodo, kiek jūs galite būti saulėje, nenukentėdami nuo UVB spindulių. Deginimosi trukmė priklauso nuo odos tipo. Pavyzdžiui, jei esate II odos tipo, pasitepę priemone, kurios SPF 15, galėsite saugiai išbūti saulėje 150 min. Po to reikia pasitepti vėl. Jei stipriai prakaituojate, kremu tepkitės dažniau. Dermatologai rekomenduoja apsauginiais kremais pasitepti 30 min. prieš išeinant į atvirą saulę. Tepti reikėtų kruopščiai, nes antraip galima stipriai nudegti nepateptą odos vietą ar įdegti netolygiai.

Apsaugines priemones nuo saulės tinkamai vartojant nuo vaikystės, galimybė susirgti odos vėžiu sumažėja net 70 proc.

Būtina įsidėmėti, kad odos ištepimas apsauginiu kremu dar nereiškia, kad ultravioletiniai spinduliai jos visiškai nepasiekia. Dalis spindulių prasiskverbia ir pro kremus su apsauginiu filtru nuo saulės, ir pro drabužius, todėl piktnaudžiauti saulės voniomis bet kuriuo atveju nereikėtų. Labiausiai saugotis saulės spindulių reiktų ilgai būnant paplūdimyje ar didesnę dienos dalį praleidžiant lauke, ypač vidurdienį – nuo 10 iki 16 valandos.

Ar visi žmonės turetų būti atsargūs ? 

Ypač jautri saulės spinduliams kūdikių ir vaikų odelė. Jiems skirti specialūs UVA ir UVB spindulius blokuojantys apsauginiai kremai su dideliu SPF (daugiau kaip 30 ). Mažiesiems negalima būti saulėje vidurdienį.
Suaugusiųjų žmonių paprastai saulei jautresnė yra šviesi, sausa, linkusi į alergiją oda. Jautrumą saulei padidina ir kai kurie medikamentai: pvz.kai kurie  antibiotikai,vaistažoles ( kraujažolė, jonažolė), antidepresantai, hormoniniai preparatai. Fotosensibilizaciją skatina ir kvepalai, tam tikra kosmetika, aromaterapiniai gaminiai., todėl vasarą jų reikėtų vengti, ypač atostogaujant kalnuose, prie ežero ar pajūryje.

Ar apsauginiai kremai visada veiksmingi ir kaip juos pasirinkti? 

Kosmetikos gamintojai siūlo gana platų apsauginių kremų nuo saulės asortimentą. Prieš renkantis kremą reikėtų atsižvelgti į savo odos tipą. Pavyzdžiui, jei esate šviesios baltos odos, pirmuosius saulės spindulius pasitikite išsitepę kūną ir veidą kremu su didesne apsauga (SPF 15-20-25), kiek įpratę prie saulės spindulių, apsauginį faktorių mažinkite (iki SPF 8-10-12).
Jautriai, linkusiai į alergiją odai apsaugoti patartina rinktis apsaugos nuo saulės priemones, kurios yra be kvapiųjų medžiagų ir pritaikytos odai drėkinti bei minkštinti. Emolientai su UVA/UVB filtru ne tik suteikia patikimą apsaugą nuo saulės, bet kartu ją maloniai drėkina bei maitina. Sausai odai labiau tinka apsauginiai kremai ir tepalai, riebesnei odai – losjonai. Svarbiausia pasirinkti tinkamą SPF ir nenaudoti pasenusio kremo.
Visos kosmetologinės procedūros yra užbaigiamos didelį filtrą  turinčiomis priemonėmis,tai tarsi „ šydas“ apsaugoti ką tik pgrąžintą odą.. ( specialios pudros, BB  ir CC kremai, fluidai, trejopo poveikio kremai su pigmentais ir t.t.)

Nėra jokių produktų krepšelyje.

-15% nuolaida pirmam užsakymui
Prenumeruokite dabar, kad gautumėte nemokamą nuolaidos kupono kodą. Nepraleiskite progos!
    PRENUMERUOTI
    Ne, ačiū