Apie saulės spinduliuotės poveikį odai

Saulės spinduliuotė veikia odą, ardo ląsteles iš vidaus, blokuoja apsauginius odos mechanizmus. Todėl atsiranda laisvieji radikalai, kurie veikia ląstelės membraną, naikindami jos apykaitos procesus. Pažeidžiama ir kita ląstelės dalis- DNR, kas skatina ląstelės mirtį. Be to laisvieji radikalai yra kaltininkai daugelio ligų atsiradimo. Šiuolaikiški apsauginiai kosmetiniai kremai su SPF apsauga nuo saulės pažeidos apsaugo ne tik odą nuo nudegimų, bet ir nuo odos vėžio tikimybės, bei visų kitų kosmetinių padarinių, tokių ,kaip ankstyvas senėjimas, raukšlės, pigmentacija. Iš viso yra 6 odos fototipai, Europoje – 4. Odos fototipai  yra  skirstomi pagal odos bei plaukų spalvą ir pagal tai, kaip greitai oda reaguoja į saulę.

I tipo žmonių oda ir plaukai šviesūs, veidas strazdanotas. Šie žmonės labai jautrūs saulės spinduliams ir praktiškai niekada neįdega, o tik nudega. Jiems laikas, sukeliantis odos paraudimą būnant saulėje be jokios apsaugos, yra 5–10 min.

II odos tipas – dažniausias Lietuvoje. Tai šviesios odos pilkų plaukų žmonės, kurių oda pabuvus saulėje paraudonuoja, tačiau vėliau pasidengia bronziniu įdegiu. Jie iki pirmųjų paraudimo požymių saulėje gali išbūti 10–20 min.

III tipas – rusvi ar rudi plaukai, oda tamsesnė. Šie žmonės įdega švelniai, nudega retai, jų saugus buvimo saulėje laikas pailgėja iki 20–30 min.

IV tipui būdinga tamsi ir oda, ir plaukai, ir akys. Jie praktiškai niekada nenudega, įdega greitai, stipriai paruduoja. Šių žmonių odoje yra daugiau melanino, t.y. natūralios apsaugos nuo saulės. Jie saulėje gali būti 45 min. ir daugiau ir nenudegti.
Atsižvelgiant į odos fototipą,  ir yra pasirenkamas apsaugos kremas  nuo saulės. Kuo odos tipas mažesnis, tuo didesnė apsauga rekomnduojama. Apsaugos nuo saulės laipsnis preparatuose žymimas SPF skaičiais.

 Ką reiškia  SPF skaičiai? Kaip apskaičiuoti saugų buvimo saulėje laiką?

SPF (angl. Sun Protection Factor) – apsaugos nuo saulės faktorius. Jo dydis žymimas skaičiais ir reiškia, kiek laiko galima būti saulėje ir nenudegti. SPF veikimo laikas (T) apskaičiuojamas pagal formulę: T = (SPF X 10 min.). Standartiškai vasarą visiems rekomenduojama ne mažesnė kaip SPF 15 apsauga. Tai reiškia, kad pasitepus tokiu kremu saugiai galima degintis apie 150 min. Praėjus šiam laikui, rekomenduojama pakartoti kremo ekspoziciją ant odos.
Kai oda  yra įdegusi, galima naudoti  ir švelnesnę apsaugą. Manoma, kad švelniai įdegusioje odoje esantis melaninas užtikrina SPF 6–8 dydžio apsaugą.

Saulės ultravioletiniai spinduliai (UV) pagal bangų ilgį skirstomi į tris tipus:

UVA, UVB ir UVC.

Nepaisant to, kad būtent dėl UVB spindulių nudegame, jie nėra tokie kenksmingi, kaip UVA, nes veikia tik odos paviršių, t.y. neprasiskverbia giliau kaip 1–2 mm. Bet UVB tipo spinduliai  veikia apsauginį odos sluoksnį.O UVA patenka daug giliau, todėl yra pavojingesni, ir manoma, kad būtent dėl jų vystosi vėžinės odos ligos, skatinamas odos senėjimas. UVA tipo spinduliai ardo pagrindinius odos baltymus, tokius, kaip kolagenas, elstinas. Žmogaus sveikatai didžiausią grėsmę kelia UVC spinduliai, bet dėka  ozono sluoksnio kol kas sulaiko beveik visą šį spinduliavimą.

Ar pasitepus apsauginiu kremu visiškai neįdegsime, t.y. ar jie 100 proc. apsaugo nuo saulės spindulių? Ar jų spindulių „sugėrimo“ laipsnis skirtingas?

Pasitepus kremu oda vis tiek gauna pakankamai saulės spindulių ir įdega, tačiau toks įdegimas mažiau kenksmingas. Iš vienos pusės, SPF skaičiai pasako, kiek laiko saugiai galime būti saulėje, iš kitos, jie praneša, kiek UVB spinduliavimo (proc.) sulaiko. Pvz., SPF 2 – blokuoja maždaug 25–30 proc. UVB spindulių, SPF 4 – 50 proc., SPF 10 – 85 proc., SPF 15 – 93–96 proc., SPF 25 – 96 proc. ir SPF 30–50 – 98 proc.

Nėra jokių produktų krepšelyje.

-15% nuolaida pirmam užsakymui
Prenumeruokite dabar, kad gautumėte nemokamą nuolaidos kupono kodą. Nepraleiskite progos!
    PRENUMERUOTI
    Ne, ačiū