Kolageno ir elastino sąjunga – odos elastingumo ir jaunystės paslaptis

Oda, kaip didžiausias kūno organas, turi išlaikyti ir apsaugoti beveik visas kitas kūno sistemas. Todėl logiška, kad daugiau nei 80 % odos sudėties sudaro baltymas, kuris padeda sukurti struktūrą ir sujungti odą. Jis vadinamas kolagenu. Kolagenas veikia kartu su kitu baltymu – elastinu. Kartu veikdami jie padeda odai suteikti elastingą, jaunatvišką išvaizdą. Tačiau, laikui bėgant, kūnas natūraliai gamina mažiau kolageno ir elastino, taip pat, abu baltymai yra pažeidžiami saulės spindulių ir kitų teršalų. Rūpinimasis oda ir senėjimo padarinių vengimas dažnai reiškia palaikyti ir apsaugoti kolageno ir elastino atsargas.

DERMA

Kolagenas ir elastinas yra odos viduriniame sluoksnyje, vadinamame derma. Tai storiausias iš trijų sluoksnių, kuris sudaro apie 90% odos storio. Šiame sluoksnyje „verda gyvenimas”, nes jame gyvena plaukai, riebalinės, prakaito liaukos, nervai ir kraujagyslės. Kolagenas padeda palaikyti visus šiuos elementus. Paprastai jis susidaro ląstelių matricoje, vadinamoje fibroblastais, kur vyksta odos atstatymas. Elastinas padeda šiai kolageno matricai suteikti lankstumo. Jis išsitempia ir susitraukia, leisdamas odai išlaikyti pradinę formą. Dėl tinkamos elastino ir kolageno sąjungos, oda yra gerai apsaugota nuo išorinių veiksnių neigiamo poveikio.

OKSIDACIJOS POVEIKIS

UV saulės spinduliai yra dermos priešas. Kadangi UV komponentai gali prasiskverbti į išorinį odos sluoksnį, kolagenas ir elastinas yra jautrūs tokio poveikio sukeliamiems pokyčiams. UV spindulių poveikis gali pažeisti molekulinę struktūrą, vykstant procesui, vadinamam oksidaciniu stresu arba oksidacija. Tačiau UV šviesa nėra vienintelis dalykas, galintis sukelti oksidaciją. Dūmai, tarša ir cheminės medžiagos gali sukelti panašų poveikį. Kartu šie elementai skaido kolageną ir elastiną.

ODOS APSAUGA

Kalbant apie odos apsaugą, tikslas turėtų būti kolageno ir elastino kiekio odoje išsaugojimas. Kaip pasiekti šį tikslą?

  • Naudokite apsaugos nuo saulės priemones ir kitus produktus su apsaugos nuo saulės faktoriumi (SPF), kuris gali padėti blokuoti UV spindulius ir taip apriboti jos gebėjimą suardyti dermos audinius.
  • Kai kurie antioksidaciniai odos priežiūros produktai gali pagerinti SPF produktų efektyvumą ir taip pat sumažinti žalą, kurią gali sukelti oksidatoriai. Vitamino C produktai yra vieni labiausiai ištirtų ir patikimiausių.
  • Be to, ypač svarbus ramus, kokybiškas miegas. Kodėl? Kadangi kolagene esantis fibroblastų tinklas padeda natūraliai atkurti odą miegant. Todėl svarbu laikytis miego grafiko, nes tai gali padėti apsaugoti dermos sluoksnio vientisumą.

VISI ŽINO KOLAGENĄ IR JO NAUDĄ, TAČIAU AR ŽINOTE APIE GALINGĄJĮ ELASTINĄ?

KAS YRA ELASTINAS?

Elastinas – baltymas, suteikiantis odai ir kitiems audiniams bei organams elastingumo. Kartu su kolagenu elastinas yra pagrindinis odos struktūrinis baltymas. Tiek elastinas, tiek kolagenas yra tarpląstelinėje matricoje, dar žinomoje kaip medžiaga tarp ląstelių, kurią daugiausia sudaro baltymai (derma). Elastinas yra 1000 kartų lankstesnis nei kolagenas.

Kolagenas yra atsakingas už odos stangrumą, elastinas vaidina svarbų vaidmenį odos išvaizdai. Elastinas padeda išlaikyti odą įtemptą, o jo trūkumas sukelia odos laisvumą arba suglebimą. Be to, jis padeda gydyti žaizdas ir randus. Elastino trūkumas gali pasireikšti kaip raukšlėta, suglebusi oda, todėl randai ir strijos tampa labiau pastebimi.

AR GALIMA PAGERINTI ELASTINO FUNKCIJĄ?

Elastino gamyba pradeda lėtėti sulaukus 20-ies, nors yra keletas labai daug žadančių sprendimų žmonėms, norintiems padidinti kolageno gamybą, elastino gamybą atnaujinti nėra taip paprasta. Skirtingai nei kolagenas, elastino apykaitos greitis yra mažas ir lėtas, todėl laikui bėgant jis ypač pažeidžiamas. Nors oda gali sintetinti naują kolageną (kai suteikiami tinkami statybiniai blokai ir sudaromos palankios sąlygos), jai yra sudėtingiau atkurti elastiną. Mokslininkai vis dar bando atrasti, kaip paskatinti elastino gamybą, tačiau vykdomi tyrimai kol kas prie realaus atsakymo neprivedė. Tai reiškia, kad ypač svarbu galvoti apie elastiną kaip apie brangų išteklių ir apsaugoti tai, ką turime.

KAIP IŠLAIKYTI ELASTINO BALTYMĄ ODOJE?

  • GYVENIMO BŪDO ĮPROČIAI

Vidiniai veiksniai (normalus senėjimo procesas) ir išoriniai arba aplinkos veiksniai gali prisidėti prie elastino gamybos mažėjimo. Nors senėjimas yra tik gyvenimo faktas (ir privilegija!), išoriniai veiksniai labiau priklauso nuo mūsų. Tai apima rūkymą, UV spinduliuotę ir teršalus. Todėl sveikas gyvenimo būdas ir pavėsis bei apsauga nuo saulės – vienareikšmė nauda odai. Kortizolio kiekio mažinimas taip pat gali padėti sustabdyti tarpląstelinės matricos irimą. Rekomenduoju išmokti streso valdymo metodų, skirti dėmesio kokybiškam miegui, reguliariai mankštintis, nepiknaudžiauti saulės spinduliais ir naudoti veiksmingas, apsaugančias nuo saulės spindulių, priemones.

  • ODOS PRIEŽIŪROS RUTINA

Kaip minėta, mokslininkai vis dar bando rasti būdų, kaip padidinti elastino gamybą, todėl nerasite odos priežiūros gaminio, kuris atliktų šį darbą. Tačiau yra tikimybė, kad kai kurios odos priežiūros sudedamosios dalys gali padėti. Kai kurie tyrimai rodo, kad tokie ingredientai kaip retinolis, peptidai ir augimo faktoriai gali padėti, tačiau dauguma vietinių odos priežiūros priemonių orientuotos į jau turimų elastinių pluoštų išsaugojimą.

Todėl geriausias būdas išsaugoti elastiną (prižiūrint odą) yra naudoti apsaugos nuo saulės priemones. Ieškokite plataus spektro formulės – produkto, kuris apsaugo odą nuo UVA ir UVB spindulių. Norėdami gauti papildomos naudos rinkitės ir Vitamino C serumą. Kremas nuo saulės apsaugo nuo laisvųjų radikalų žalos, kurią sukelia UV spinduliai, Vitamino C antioksidacinės galios gali perimti laisvuosius radikalus, susidarančius dėl mėlynos šviesos, infraraudonųjų spindulių šilumos ir taršos.

  • MITYBA

Kaip ir ką valgote turi įtakos elastino kiekiui. Iš esmės antioksidantų vartojimas gali suteikti papildomos apsaugos nuo oksidacinio streso. Laikydamiesi antioksidantų turinčios mitybos ir vartodami maisto papildus galite sustiprinti naudojamo Vitamino C serumo ir SPF poveikį. Ką valgyti? Štai keli pavyzdžiai: pomidoruose ir kiviuose gausu karotinoidų, o granatai ir juodasis šokoladas – geras polifenolių šaltinis. Nors visada rekomenduoju stengtis gauti kuo daugiau maistinių medžiagų per savo mitybą – tinkamą kiekį gauti gali būti sudėtinga – ypač norint patenkinti klinikinių tyrimų metu ištirtas dozes, todėl rinkitės ir kokybiškus maisto papildus.

Geros naujienos – jei ėmėtės veiksmų, kad apsaugotumėte ir išlaikytumėte kolageno atsargas – pastebėjote, kad minėti sveikos odos įpročiai sutampa, kai kalbama apie tinkamiausius būdus išlaikyti elastiną.

Nėra jokių produktų krepšelyje.

-15% nuolaida pirmam užsakymui
Prenumeruokite dabar, kad gautumėte nemokamą nuolaidos kupono kodą. Nepraleiskite progos!
    PRENUMERUOTI
    Ne, ačiū